7. joulukuuta 2011

Kirja: Suuri kolesterolihuijaus

Matti Tolosen ja Leino Utriaisen kirja Suuri kolesterolihuijaus oli minulle pettymys. Ensinnäkin koska olen lukenut aiemminkin kirjoja samasta aiheesta niin paljon oli minulle tuttujen juttujen toistoa. Tolosen osuus kirjasta oli lyhyt, ja se oli kirjoitettu ehkä hiukan vaikeaselkoisesti. Ja väkisinkin paistoi läpi tiettyjen Tolosen kauppaamien tuotteiden mainostus. Minulla ei ole kuitenkaan mitään Tolosta vastaan, sillä toisin kuin moni muu vanha jäärä hän on siirtynyt 2000-luvulle ja suosittelee nykyään vähähiilihydraattista ruokavaliota.

Utriaisen osuus kirjasta oli lähinnä lainauksia muilta. Siis todellako minäkin saisin kirjoittaa kirjan vain keräämällä netistä muiden ihmisten kirjoittamia juttuja ja kommentteja, kysymättä mitään lupaa julkaisuun... Utriaisen osuus toisti itseään koko ajan. Pahimmillaan täsmälleen sama lainaus oli kirjassa kaksi eri kertaa.

Paljon oli aiheeseen kokonaan kuulumatonta tekstiä, hyppäsin ne kohdat tylysti kokonaan yli. Kaiken huippuna oli sivutolkulla tekstiä ruotsiksi ja englanniksikin. Siis häh? Jos oli ne pakko laittaa suomenkieliseen kirjaan niin olisi ne pitänyt suomentaa. Kuulemma kirja on julkaistu kiireessä, ja se näkyy.

Toki kirjan agenda on hyvä. Hyvin harvan ihmisen pitäisi syödä kolesterolilääkkeitä ja hyvin moni saa niistä pahoja sivuvaikutuksia. Ja mikä pahinta statiinien aiheuttamia oireita pidetään usein vain tavallisina vanhuuden vaivoina eikä tajuta niiden johtuvan lääkkeestä.

Ei kommentteja: