30. maaliskuuta 2024

Kissan krooninen ripuli

Nuorimman kissani Ollen (16) krooninen ripuli on mennyt entistäkin pahemmaksi. Yhtenä päivänä se ripuloi ties kuinka monta kertaa, lattiallekin kaksi kertaa. Ja oksensi 2-3 kertaa. Jo aikaisemmin sen oksennuksessa oli mielestäni kerran punervaa väriä, mutta joku täällä oli eri mieltä. Kaopekt ei auta enää, eikä Olle suostu vapaaehtoisesti muita ripulilääkkeitä syömään. No väliäkö sillä, eiväthän ne hoida syytä vaan oiretta.


Ollelle on nyt varattu aika eläinlääkäriin, vaikka siitä tuskin mitään apua onkaan. Olle kävi eläinlääkärissä ripulinsa takia myös alle vuosi sitten. 

 

Hyvin huolissaan saa olla Ollesta. Kroonisen ripulin takia sillä on varmasti puutostiloja, ja se vain laihtuu.

 



Alan olla yhä varmempi siitä että Ollella saattaa olla tulehduksellinen suolistosairaus. Ja senhän aiheuttaa paska ruokavalio. Olle on ollut viljattomalla ruokavaliolla marraskuusta asti, mutta se on varmaan liian vähän liian myöhään. Varsinkaan kun en ole monen ruuan suhteen varma siitä sisältävätkö ne viljaa. Ja kuulemma se riisikin voi aiheuttaa herkimmille oireita. 


Törmäsin nyt todella hyvään sivustoon, jossa kokemusasiantuntijat kertovat mikä auttaa kissojen tulehduksellisiin suolistosairauksiin ja krooniseen ripuliin:


Feline IBD: The Alternative Protocol for Treatment

 

Tuon hoidon kulmakivenä on saccharomyces boulardii, ja muutkin maitohappobakteerit. Mutta saa olla tarkkana ettei niissä ole laktoosia, joka on Ollelle ja monelle muullekin kissalle paha juttu.

 


 

Ja toki ripuloiva kissa pitäisi siirtää raakaravinnolle, ja syöttää sille pelkkiä ihmisten lihoja. Kuulemma eläintenruuat (ja maitohappobakteerit) ovat pelkkää paskaa. Oudointa oli huomata että USA:ssa myydään sellaisia vauvanruokia jotka sisältävät pelkkää lihaa. Niitä on jopa myynnissä Iherbissä.


Olen aikaisemmin kertonut että olen haaveillut ulosteensiirrosta Ollelle. Ja tuon sivuston kautta sain tietää että todella on mahdollista ostaa terveen kissan paskaa. Ja lähettävät Suomeenkin! Sitä en tiedä paljonko postikulut olisivat, ja mihin kategoriaan tuo tullauksessa kuuluisi.


Parhaita tuloksia kissan ripuliin on siis saatu saccharomyces boulardiista... ja toisten kissojen paskasta.

 

Se on sitten eri asia miten mitään näistä saisi annettua Ollelle. Mutta tässä alkaa kohta olla jo kysymys elämästä ja kuolemasta. 

 

Aion nyt kokeilla kissojen raakaruokintaan tarkoitettuja pakastettuja lihapullia, joita saa esim. Citymarketista. Saa nähdä kelpaako nirsolle Ollelle, epäilen. Tosin raakaruokintakin voi kuulemma aiheuttaa ripulia. Se pitää aloittaa hitaasti ja varovasti.

 


Ps. Löysin myös hyvän sivuston jolla on paljon tietoa kissojen munuaisten vajaatoiminnasta. Minulle oli uutta tietoa esimerkiksi se että karpalo on pahasta kissoille, ja esimerkiksi Oscarin Kissan kana-silakkapullat sisältävät sitä, olin ajatellut ostaa niitä Ollelle kokeiluun. Kuulemma trendi lisätä karpaloa kissanruokiin ei ole niille hyvästä. Kissojenruokiin tunnutaan laittavan kamalasti kaikkea paskaa joka ei niille sovellu, vain jotta typerä ihminen ostaisi niitä. Moni juttu joka on hyvästä ihmiselle on pahasta kissalle.

Ei kommentteja: