6. elokuuta 2013

Wilbur Smithin Egypti-sarja

Kesäni ratoksi luin pitkästä aikaa Wilbur Smithin kirjan Joen jumala, jonka olin lukenut vain kerran nuorena ja josta pidin silloin kovasti. Piti testata tykkäänkö siitä vieläkin yhtä paljon. Vasta luettuani kirjan minulle paljastui että sille on olemassa peräti kolme jatko-osaa. Ensimmäinen niistä, Kätketyn haudan arvoitus sijoittuu nykyaikaan. Kaksi muuta, Niilin noita ja Niilin valtias ovat suoraa jatkoa Joen jumalalle ja sijoittuvat siis faraoiden ajan Egyptiin.

Luettuani Kätketyn haudan arvoituksen minulle selvisi että näistä Egypti-saagan kahdesta ensimmäisestä osasta on tehty The Seventh Scroll-niminen minisarja televisioon. Kolme osaa, jokaisessa puolitoista tuntia. En tiedä onko sitä ollenkaan julkaistu Suomessa dvd:nä, tai näytetty televisiossa. Ja jos on niin millä suomenkielisellä nimellä? Sarjaa on haukuttu kovasti. Menneisyyteen sijoittuvat osat (eli Joen jumalan osat) löytyvät Youtubesta.

Kirjasarjan kahdessa viimeisessä osassa mentiin valitettavasti realismin tuolle puolen. Tuntuu vähän siltä että Joen jumalan menestyksen jälkeen Wilbur Smithiin on iskenyt vauhtisokeus. Joen jumala ei olisi mitään jatkoa kaivannut. Joen jumalassa ärsytti sekin että sen väitettiin perustuvan tositarinaan, ja näinhän ei tosiaankaan ollut.

Yliluonnollisesta paskasta huolimatta tykkäsin vielä sarjan kolmannesta osasta eli Niilin noidasta. Viimeinen osa Niilin valtias sen sijaan olisi todellakin saanut jäädä kirjoittamatta. Täyttä paskaa. Toivon että olisin lukenut vain sarjan kaksi ensimmäistä osaa.


Ei kommentteja: