18. heinäkuuta 2011

Nälkäpeli-trilogia

Olin kuullut Twilight-yhteyksissä Suzanne Collinsin Nälkäpeli-kirjoista monta kertaa, mutten vaivautunut sen tarkemmin ottamaan selvää mistä on kysymys. Kun viimein luin ensimmäisen kirjan kuvauksen, varasin sen heti itselleni kirjastosta.

Nälkäpeli on jokavuotinen tosi-tv-ohjelma jossa arvalla valitut lapset pakotetaan tappamaan toisensa. Vain yksi voittaja selviää pelistä hengissä. Eniten minua kummastuttaa se miten niin väkivaltaiset kirjat voivat kuulua lastenosastolle... Ja miten ihmeessä tuosta aiheesta voidaan tehdä K13-elokuva? Ensimmäistä Nälkäpeli-elokuvaa nimittäin kuvataan parhaillaan ja sen ensi-ilta on jo maaliskuussa 2012.

Onko minä-muodossa kerrotussa kirjassa päähenkilö koskaan kuollut kesken kirjan tai kirjasarjan? Se tuntuu mahdottomalta ajatukselta, ja kenties siinä on Nälkäpeli-kirjojenkin heikkous. Lukija tietää ettei kertoja-Katniss voi koskaan missään tilanteessa kuolla, joten mitään jännitystä ei siinä mielessä ole.

Viikko sitten sunnuntaina tapahtui sellainen ihme etten avannut tietokonetta koko päivänä ollenkaan. Luin loppuun kaksi kirjaa: Becca Fitzpatrickin Langennut enkeli sekä Nälkäpeli-trilogian toisen osan Vihan liekit. Ja kylläpäs sattuikin hyvä tuuri. Olin seuraavana päivänä eli maanantaina keskustassa kirpparilla kun kännykkään tuli viesti että kirjastosta varaamaani seuraava eli viimeinen Nälkäpeli-osa Matkijanärhi oli saapunut. Sain siis aloittaa sen lukemisen heti perään, ja sain sen luettua loppuun torstaina. Ensimmäisen osan luettuani seuraavan kirjan eräpäivä oli vasta elokuussa, joten luulin joutuvani odottamaan pitempään.

Luulin koko ajan että Nälkäpeli-sarja päättyy tietysti tietyllä tavalla. Ei siksi että olisin toivonut niin vaan koska se vaikutti niin ilmeiseltä ja koko sarjan ajan pohjustetulta. Että Katniss ja Gale päätyvät yhteen. Siis ainakin siinä mielessä trilogian loppu yllätti minut.

Viimeisen kirjan lopun suuri kuolinkohtaus meni minulta täysin ohi, sillä en ollenkaan tajunnut kenestä oikein oli kysymys. Minulle tyhmeliinille se selvisi vasta seuraavilla sivuilla. JA jostain syystä kuvittelin koko ajan että Cinna on hengissä ja tekee vielä paluun.

Kaiken kaikkiaan Nälkäpeli-kirjasarja on todella synkkä ja kertoo kyllä hyvin siitä miten paskaa sakkia ihmiskunta oikeastikin on. Ei mitään kevyttä kesälukemista eikä lastenosastosta huolimatta ole sopivaa luettavaa nuoremmille.


Saapa nähdä millaisia Nälkäpeli-elokuvista tulee. Jostain syystä Katnissin näyttelijävalinta ei vakuuta. Haymitchiä esittää Woody Harrelson. Presidentti Snow'ta Donald Sutherland. Cinnaa Lenny Kravitz.

Stephen King kirjoitti omassa Nälkäpeli-arvostelussaan samasta asiasta joka tuli minullekin heti mieleen: Nälkäpeli muistuttaa Kingin omia tarinoita Pitkä marssi sekä Juokse tai kuole.

Pitkässä marssissa kävelykilpailuun valitaan sata vapaaehtoista nuorta miestä, ja jostain kumman syystä kaikki sinne kamalasti haluavat. Sadasta osallistujasta vain yksi selviää hengissä maaliin, muut tapetaan matkan varrelle. Voittaja saa kaiken mitä haluaa loppuelämänsä ajan.

Juokse tai kuole-kirjassa on myös kyse tosi-tv:stä. Äärimmäisimmässä ohjelmassa koko kansakunta usutetaan kilpailijan kannoille, tavoitteena tappaa. Mitä kauemmin kilpailija pysyy hengissä sitä enemmän rahaa hänen perillisensä saavat. Hengissä ei siis selviä yksikään kilpailija.

Ei kommentteja: