17. lokakuuta 2011

VHH-kirja: Parantavat rasvat

Verisuonikirurgi Taija Sompin ja Jani Sompin kirjoittama kirja Parantavat rasvat herätti mediassa kohua jo heti ilmestymisensä aikoihin. VT-jäärät ampuivat kaikki kirjan väittämät alas, todennäköisesti edes lukematta koko kirjaa.

Odotin kovasti että saisin tämän kirjan lukea, ja siihen nähden se olikin pettymys. Kirja tuntui kuin ylifanaattiselta uskonjulistukselta. Samoja asioita toisteltiin häiritsevästi uudestaan ja uudestaan peräkkäisillä sivuilla.

Oli ihan mielenkiintoista lukea taas kertauksena kolesterolilääkkeiden kamalista sivuvaikutuksista. Monet joutuvat jopa pyörätuoliin. Itseäni järkytti eniten tarina naisesta joka sai aivoinfarktin beetasalpaajien vuoksi.

Mielenkiintoista on myös kun verisuonikirurgi kertoo millaisia ja mistä koostuvia suonten tukokset oikein ovatkaan. Kolesterolin syyttäminen esimerkiksi sydäninfarktista on sama juttu kuin syyttäisi palokuntaa tulipalosta. Hyvä vertaus. Kolesteroli tulee paikalle korjaamaan jo syntynyttä vauriota. Kolesteroli ei ole syy vaan seuraus.

Kenties kirjan parasta antia olivat kuvaukset siitä miten ruokavalio vaikuttaa esimerkiksi aivoihin, sydämeen, keuhkoihin, verenpaineeseen. Astman vaikeusaste on suoraan verrannollinen veren d-vitamiinitasoon. Astmaan auttaa d-vitamiinin lisäksi a-vitamiini, kalaöljy ja maitorasva. Korkeaan verenpaineeseen kalaöljy.

Miksi sydän on ainoa elin missä ei ole koskaan todettu syöpää? Koska sydän käyttää ravintonaan vain rasvaa, ei sokeria. Syöpäsolut kun käyttävät ravintonaan vain sokeria.

Yhteenvetona voi todeta että kirjoittajien mielestä jokaisen suomalaisen pitäisi syödä lisäravinteena d-vitamiinia ja kalaöljyä.

Ei kommentteja: