19. heinäkuuta 2008

Nolo professori

Joku "ravitsemustieteiden professori" nolaa itsensä tämän päivän Savon Sanomissa tekemällä virheellisiä väittämiä Atkinsin dieetistä.

Jos ruokavalio on kovin yksipuolinen, on aina riski, ettei saa kaikkia tarvittavia ravintoaineita.

Atkinsin dieetissä korvataan ravintoköyhät sokeri, pasta, riisi, peruna ja viljat ravintorikkailla kasviksilla, eli ravintoaineiden saanti vain lisääntyy rutkasti.

... tutkimuksessa käytetty ruokavalio ei ollut perinteinen Atkinsin dieetti, vaan vähähiilihydraattinen ruokavalio, jossa painotettiin rasvojen laatua sekä vihannesten ja hedelmien osuutta.

Miksi vieläkin niin moni uskoo, että Atkins on pelkkää pekonin ja voin syömistä? Atkinsissa kuten kaikissa vähähiilihydraattisissa ruokavalioissa painotetaan rasvojen laatua ja vihannesten osuutta. Vähähiilihydraattiseen ruokavalioon kuuluu aina vähintään puoli kiloa kasviksia päivässä. Kuinka moni "tavallisella" ruokavaliolla oleva syö tarpeeksi kasviksia? Ei kovin moni, kun pitää pistää napaan makaroonia ja perunaa. Ruisleivästä nyt puhumattakaan.

Käyn sisäistä kamppailua itseni kanssa siitä, kumpi onkaan ihmiselle pahempi myrkky, sokeri vai transrasvat (tai ehkäpä voiton viekin tärkkelys? Itselläni se eli ruisleipä aiheutti pahimmat oireet). Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla eliminoidaan ruokavaliosta kokonaan kaikki keinotekoiset teolliset rasvat, ja keskitytään luonnollisiin ja terveellisiin rasvoihin kuten voi, oliiviöljy ja kookosöljy.

Atkinsin dieetti voi olla pitkällä aikavälillä vaarallinen.

Tuskinpa yhtään sen vaarallisempi kuin tavisruokavalio, joka johtaa esim. diabeteksen saamiseen. Itse voin tavisruokavaliolla niin huonosti, että painoin näin aikuisiällä lähes kymmenen kiloa vähemmän kuin nyt. Tosi terveellistä. Kauhistuttaa katsella vanhoja valokuvia joissa näytän luurangolta.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Saisit opiskella itse sitten ravitsemusexpertiksi.

Ja monissa ruuissa on hyvät ja huonot puolensa. Esim. ruisleipä vähentää mahista suolistosyöpään, tosin ravitsemustyypit eivät kait välitä/tiedä paljoa taudeista mitä eri aineet voivat aiheuttaa/estää?

Tuokin taitaa olla ala jossa jatkuvasti tulee uutta informaatiota eikä mikään ole lopulta täysin varmaa.

Bella kirjoitti...

Kuitu kenties vähentää mahista suolistosyöpään, ei ruisleivän sokerit ja tärkkelykset. Elikkäs kuidun saa muista ruuista paljon terveellisemmässä muodossa.

Anonyymi kirjoitti...

Heh, niinpä tietysti. Enpä enää tästä lähtien ala väittelee ravintoasioista kun molemilla tulee kuitenkin aina olemaan eri mielipiteet niistä.

Bella kirjoitti...

"Mielipiteet on mielipiteitä ja data on dataa."

Anonyymi kirjoitti...

Niinhän se on, couldn't agree more.

Hyvä muistaa myös, että "opinions are like assholes, everybody's got 'em and they all stink".

Niin ja todellakin tässä tapauksessahan kyseessä ei ollu tieto, sillä tieteenaloissa harva asia on fakta. Eihän esim. suhteellisuusteoriaakaan kaikki fyysikot hyväksy oikeaksi. Mielipideasiaksi sekin enemmän menee.

"No number of experiments can prove me right, but one experiment can prove me wrong."

Pizza-online.fi