19. helmikuuta 2006

Varoitus. Tätä pitkää selostusta ei kannata kenenkään lukea. Ei edes niiden joita penkkiurheilu oikeasti kiinnostaa.

En ymmärrä alkuunkaan. Muistan todella hyvin kaikki 1990-luvun urheilutapahtumat. Mutta 2000-luvun tapahtumista en muista yhtään mitään. Mitä tapahtui Lahden MM-kisoissa 2001? En muista. Salt Lake City 2002? En tiedä. Oliko 2003 hiihdon MM-kisat? Mistään 2000-luvun jääkiekon MM-kisoista en muista mitään. Syksyn 2004 World Cup on täysin hämärän peitossa. On ihme että muistan vielä jotain parhaillaan meneillä olevista olympialaisista.

Sen sijaan 1994-1999... Kirjoitan kaiken nyt pelkän muistin varassa, en siis kuukleta.

1994

Uudenvuodenpäivän mäkikisa 1.1. Nuori Janne Ahonen kaatuu toisen hyppynsä ja loukkaa jalkansa.

Olympialaiset Lillehammerissa. Myllylältä katkeaa sauva eikä paska norjalainen anna hänelle uutta. Hemmetin nuori Janne Ahonen hyppää ensimmäisissä olympialaisissaan ja antaa haastatteluja lapsenäänellään. Sijoitukset ovat tasolla ynnä muut, poika on vain oppimatkalla. Jääkiekossa Suomi pelaa parhaan turnauksensa koskaan, Tupu-Hupu-Lupu ketjun johdolla. Suomi häviää kisoissa tasan yhden erän, välierässä Kanadaa vastaan. Tuloksena pronssimitali.

Kevään jääkiekon MM-kisoissa Milanossa Suomi jatkaa siitä mihin olympialaisissa jäi. Tällä kertaa Leijonat ovat loppuottelussa, ja häviävät mestaruuden Kanadalle (aaargh! mikä kirosana se olikaan!) vasta rangaistuslaukausten jälkeen. Mika Nieminen on epäonnensoturi, ja Paul Kariya Kanadan onnekas Hannu Hanhi.

Yleisurheilun EM-kisat Helsingissä. Valentin Kononen oksentelee useaan otteeseen kesken 50 kilometrin kävelyn mutta jatkaa silti maaliin asti. Hullu.

1995

Hiihdon MM-kisat Thunder Bayssä. "Ahneella on kakkanen loppu", Jari Isometsä toteaa. Suomi voittaa joukkuemäen Mika Laitisen jättiloikan ansiosta. Juhlahumussa joukkuekaverit sanovat Jannelle että shampanjaa ei alaikäiselle anneta. Vitsi vitsi...

Jääkiekon MM-kisat Globenissa. Historiallinen hetki, Suomi ottaa ensimmäisen mestaruuden.

Yleisurheilun MM-kisat Göteborgissa. Valentin Kononen tuijottaa kiinalaisen vastustajansa kumoon ja voittaa MM-kultaa.

1996

Hyvin hämärä vuosi...

Lentomäen MM-kisat Kulmissa. Sensaatiomaisesti nuori Janne Ahonen johtaa kisaa ensimmäisen päivän jälkeen, mutta joutuu lopulta tyytymään hopeaan.

Jääkiekon MM-kisat jossain. Suomi häviää puolivälierässä Kanadalle. Yllättävääkö?

Kesäolympialaiset Atlantassa. Heli Rantanen voittaa olympiakultaa keihäänheitossa. Katselen kisaa suorana aamuyöllä.

1997

Hiihdon MM-kisat Trondheimissa. Normaalimäen ensimmäisen kierroksen jälkeen Janne Ahonen on kahdeksantena. Mutta toisen kierroksen jälkeen hän on maailmanmestari. Itken ilosta. Joukkuekultaa tulee myös.

Jääkiekon MM-kisat Helsingissä. Ei tule Suomelle mitalia, vaikka "pelastaja" Saku Koivu onkin kisoissa mukana. Curt Lindström jättää joukkueelle tunteikkaat jäähyväiset.

1998

Jääkiekon nuorten MM-kisat Helsingissä. Suomi voittaa mestaruuden, kun kiekko pomppaa jatkoajalla Niklas Hagmanin housuista maaliin. Ihanaa, Leijonat, ihanaa.

Olympialaiset Naganossa. Jani Soinisesta tulee olympiavoittaja. Janne Ahonen jää ilman mitalia. Kaikkien aikojen jääkiekkoturnauksessa Suomi ottaa kaikkien yllätykseksi pronssia.

F1-kausi. Mika Häkkinen voittaa ensimmäisen maailmanmestaruutensa. Tämän kauden muistan parhaiten, kaikkien kisojen tapahtumat.

1999

Vuoden alkupäivinä Janne voittaa mäkiviikon ensimmäisen kerran urallaan. Kiipeän seinille jännityksestä, sillä ennen viimeistä hyppyä ero on minimaalinen.

Hiihdon MM-kisat Ramsaussa. Janne on jokaisessa kisassa neljäs.

Kalle Palander tekee suomalaista alppihiihtohistoriaa voittamalla pujottelun maailmanmestaruuden.

Jääkiekon MM-kisat Norjassa. Suomella on koossa unelmajoukkue. "Nyt tai ei koskaan." Finaali on kaksiosainen. Saku loukkaantuu ensimmäisen osan lopussa eikä voi pelata ratkaisevassa. Suomi häviää mestaruuden Tsekille jatkoajalla.

F1. Häkkisen toinen mestaruus tulee Schumacherin loukkaannuttua, vaikka Irvine ahdisteleekin. Mika Salo ajaa monta kisaa Ferrarilla. Suosikkini David Coulthard voittaa huhtikuussa Silverstonessa ja joutuu seuraavalla viikolla lento-onnettomuuteen, jossa kaksi ihmistä kuolee. (EDIT: paitsi että... tämä tapahtui vuonna 2000)

2000-

???

Ei hajuakaan mistään.

Mitä maagista aivoilleni tapahtui kun siirryttiin uudelle vuosituhannelle? Voisiko selitys olla se, että aikaisemmin suhtauduin urheiluun hyvinkin intohimoisesti, mutta vuosien saatossa innostus on jokseenkin... laimentunut.

Ei kommentteja: