26. marraskuuta 2011

Stephen King: 11/22/63

SISÄLTÄÄ JUONIPALJASTUKSIA

Stephen Kingin uusin kirja 11.22.63 kertoo miehestä joka matkaa menneisyyteen estämään Kennedyn murhan. Kirjan idea ei vaikuta kovin kummoiselta, ehkä se vaikuttaa jopa typerältä, mutta lopputulos on kaikkea muuta.

Päästyään vuoteen 1958 päähenkilö Jake/George matkaa ensiksi Derryyn pelastamaan nykyisyydessä tuntemansa miehen perheen massamurhalta. Kappas vaan, että ihan Derryyn! Ja mitäs Derryssä tapahtuikaan vuonna 1958?! Todellakin meinasivat silmät pudota päästä kun kirjassa alettiin kertoa tappajaklovnista. Ja mainittiin eräs pikkuinen Georgie ja hänen karmea kohtalonsa. :( JA Jake kohtasi lapset nimeltä Beverly Marsh ja beep-beep-Richie, ihan livenä. Ei tarvinnut enää miettiä miksi King halusi päästä aikakoneellaan juuri vuoteen 1958. Tottakai & tietysti. Toki kaikki tuokin menee täysin ohi jos ei ole lukenut kirjaa SE tai nähnyt sitä leffana.

Koko kirjan ajan Jake tietää että menneisyys ei halua tulla muutetuksi. Vasta lopussa hänelle selviää miksi: Menneisyyden muuttaminen tuhoaa nykyisyyden... Jake näkee painajaisia hirviöstä nimeltä Jimla. Hän onkin itse se Jimla, tulevaisuuden ja koko todellisuuden tuhoaja.

"In another life"

En ikinä odottanut sitä, mutta kirjan loppu särki sydämeni ja sai minut itkemään. Loppujen lopuksi 11/22/63 on vain rakkaustarina.

Moni on kehunut kirjaa jopa Kingin parhaaksi, enkä minäkään voi muuta kuin yhtyä ylistäjiin. Luin tämän 750-sivuisen kirjan alle viikossa. Joinain päivinä luin yli sata sivua. Viimeisenä päivänä eli eilen perjantaina monta sataa sivua. En avannut koko päivänä edes tietokonetta. Ja viimein sain kirjan luettua kymmenen jälkeen illalla.

Kirjan jälkisanoissa King kertoo yrittäneensä tämän tarinan kirjoittamista ensimmäisen kerran jo vuonna 1972. Lisäksi hän paljastaa poikansa Joe Hillin keksineen tarinalle paremman lopun. Mikähän se alkuperäinen olisi ollut? Onko nyt jo kirjoissakin leffojen lisäksi vaihtoehtoiset loput?

Ja kuten nykyään melkein kaikkien lukemieni kirjojen kohdalla voin vain kysyä että onkohan tästä kirjasta aikeita tehdä elokuvaa tai tv-sarjaa? Tosin nyt sanon kyllä että elokuva ei tekisi tälle kirjalle mitään oikeutta. Ainoa oikea tie olisi sarja, ja pitkä sellainen. Ja näköjään leffa on tekeillä...

Kirjassa mainitaan näytelmä 12 Angry Men josta en ollut ikinä kuullutkaan. Ja kappas vaan kun päivää myöhemmin saan tietää että kyseinen leffa näytetään huomenna sunnuntaina Teeman klassikkopaikalla. Semmonen yhteensattuma. Ja tokihan Jaken känny on Nokia. Kirjassa mainitaan jopa suosikkisarjani SVU.


Leaving Sobriety City on the Alcohol Express

Monesti olen miettinyt menneisyyteen matkustamista, mutta lähinnä vain urheilutulosten kannalta. Ennen kaikkea haluaisin varoittaa Saku Koivua hänen mailansa katkeamisesta 2006 olympiafinaalissa. En silti usko että sillä olisi tulokseen mitään vaikutusta.

Ja kaikista eniten haluaisin mennä sisälle eri tv-sarjoihin ja elokuviin, ja varoittaa niiden hahmoja tulevista kamalista tapahtumista. Tyhmää vai? That's my name. Useimmiten ajatuksissani on Teho-osaston Lucy. Miten saisin estettyä hänen kuolemansa? Kertoisin että hänen potilaakseen tulevalla Paul Sobrikilla on skitsofrenia? Eipä taitaisi onnistua. Mitenkään & milloinkaan.

Ei kommentteja: