20. tammikuuta 2006

Lisää, lisää vaan... (ei kai suinkaan tee mieli vittuilla, mitä?)

Hoidollisesti ongelmallista on se, että usein oireisiin liittyy sairaudentunnon puuttuminen ja hoitokielteisyys.

Harhakuvitelmat:
Usko, että on erityinen ihminen, jolla on erikoiskyky tai maaginen voima. Esim. uskoo olevansa kuningas tai kuningatar tai voivansa saada aikaan luonnonkatastrofeja.

Hallusinaatiot:
Ihminen kuulee, näkee tai haistaa asioita, joita ei ole. Äänien kuuleminen, vaikka huoneessa ei ole muita, on hyvin tavallinen oire

Keksittyjä sanoja ja outoja ilmauksia.

Sairautta sairastava potilas elää omassa maailmassaan joka on täynnä aistiharhoja. Hän ei kykene erottamaan todellisuutta toiveistaan ja mielikuvistaan. Yleisimpiä ovat kuuloharhat, jolloin henkilö voi kuulla ääniä jotka huutavat, puhuvat hänen kanssaan tai sitten neuvovat mitä hänen pitäisi tehdä. Tavallista on myös samastuminen johonkin henkilöön, niin kuin vaikkapa Jeesukseen.

Asioiden väärin kuuleminen; tapahtumien näkeminen vaikka mitään ei tapahtuisikaan; mielikuvat siitä että joku määrittelee mitä hänen pitää tehdä. Kaikki nämä kolme ovat potilaille yleisiä: illuusiot, hallusinaatiot ja harhaluulot.

Illuusioissa potilas saattaa kuulla ääniä vaikka kellon tikityksestä, tai keskustellessa jonkun kanssa kuulla asioita jotka eivät tulleet sanotuiksi.

Ei kommentteja: