23. toukokuuta 2015

Ravitsemustieteen pääsykoe 2015

Tulipa siellä taas oltua. Sehän on jokavuotinen harrastukseni. Ei tullut henkilökohtaista piste-ennätystä. Viime vuonna meni sentään 40 pistettä rikki, mutta ei tällä kertaa. Mutta ihan hyvä tulos siihen nähden miten vähän luin. Huhtikuun alussa siis lopetin lukemisen. Ja nyt kun koe oli torstaina, niin aloin lukea uudelleen maanantaina iltapäivällä.

Koe alkoi klo 10, ja pois lähdin siinä 10.40. Koe ja sen oikeat vastaukset ovat täällä (pdf)

Kysymykset 1-4 menivät oikein, mikä on aika hyvin sillä en ollut lukenut kasvisolua ollenkaan. Väärinmenneistä tehtävistä eniten harmittaa juuri tuo numero 5, koska harkitsin kovasti tuota oikeaa vaihtoehtoa ja tiesin että se on oikein. Ja silti vastasin jotain ihan muuta. Pitäisi ilmiselvästi luottaa vaistoonsa enemmän. Mutta minä en vain mitenkään tunnu pääsevän eroon tyhmistä virheistä.

Taas oli niin paljon samaa kuin kahden edellisen vuoden kokeissa. Pääsisi pitkälle opiskelemalla pelkästään ne vanhat kokeet. Moneen tehtävään vastasin oikein vain vanhojen kokeiden perusteella.

7, 8 ja 10 menivät väärin, eli siinähän ne mahikset jo menivätkin. Oma moka on ainakin se etten ollut ottanut selville niitä viime vuoden kokeen termejä jotka olivat (ja ovat edelleen) minulle vieraita, koska niitä ei minun kirjoissani mainita. Välimuotoinen periytyminen? Nukleiinihappoja pilkkova entsyymi? Onnekkaasti ysin muistin suit sait nuin vaan. Ihan samalla tavalla kuin muistin sen vitosenkin, argh...

13 ja 14 tiesin koska täsmälleen samat väittämät olivat viime vuonna. 15 meni (kai) väärin. Jokin siinä lauseessa tuntui minusta väärältä, mutta silti en luottanut vaistooni. Kudoshormoni? Toisiolähettimolekyyli? Rasvaliukoiset hormonit vs. vesiliukoiset hormonit? Vetyionit? 24:ssä oli sama kompa kuin aikaisemminkin, ja se meni siis (siksikin) oikein.

Osion kysymykset 27-36 menivät kaikki oikein, jippii. Aika helppoja nuo olivatkin, monet vaihtoehdot ovat niin naurettavia. Ainoastaan 29 piti vähän enemmän miettiä. Onneksi olin juuri lukenut oluen ja viinin valmistuksesta...

Ensimmäistä kertaa psykologian osakoe oli minulle vaikea. Aikaisemmin siitä on aina tullut hyvin pisteitä, mutta nyt oli haastetta. Minun psykologian kirjoissani ei ole ketään Gergeniä. En ole ikinä kunnolla tajunnut mikä on riippuva ja mikä riippumaton muuttuja, mutta silti se tehtävä meni oikein. Kuten myös kaikki välittäjäaineet.

Luulin että viimeisen sivun kuva ja sen kaksi tehtävää menivät päin persettä, mutta ne olivatkin oikein. Minulla oli tuosta unen EEG-kuvasta vain hyvin hämärä muistikuva jostain maaliskuulta. Lähdin siitä oletuksesta että A on valvetila. Joten ekassa tehtävässä jää jäljelle vain yksi vastausvaihtoehto, ja tokakin on selvä.



Toiseksi viimeisen sivun kuva ja tehtävä sen sijaan meni täysin väärin. Enpä olisi ikinä tullut valinneeksi tuon kuvan perusteella sitä oikeaa vaihtoehtoa... Ja mikähän pakkomielle kokeen tekijöillä on ns. susilapsiin, kun joka kokeessa on niistä jokin (väärä) väite?

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Hei, löysin blogisi sattumalta googlesta. Itse luin joulukuusta asti n. 8-14h päivässä ja pääsin 1. varasijalle. Onkohan mahdollisuuksia päästä sisään? Merkitsin kai viimeiset 5 monivalintaa eri tavoin vastauspaperiin kuin ne olivat tehtäväpaperissani. Todella kiireinen koe ainakin oli, kynä sauhusi jatkuvasti eikä silti tuntunut aika riittävän mahdottoman hyvin, meinasi aineistossakin jäädä yksi kohta kokonaan tyhjäksi.

Satutko tietämään, miten oman pääsykokeensa saa yliopistolta? Olisi mielenkiintoista nähdä, miten vastaili kokeeseen ja mitkä tehtävät menivät väärin. Muutenkin nuo viisi monivalintaa, jotka jäivät häiritsemään.

Cheers,
Amir

Unknown kirjoitti...

Näin siis Helsingissä.

Bella kirjoitti...

Kuulemma oman pääsykokeensa saa nähtäväkseen menemällä yliopistolle ja pyytämällä. Aika kamala tuo Helsingin koe, huh.