26. maaliskuuta 2012

Nälkäpeli: Pettymys?

Yksi asia kertonee kaiken: En koe pienintäkään tarvetta nähdä Nälkäpeliä uudestaan. Jotkut asiat vain toimivat paremmin kirjana kuin elokuvana? En halua ostaa Nälkäpeli-dvd:tä. Ellei sillä ole jotain director's cutia, poistettuja kohtauksia. Kuulemma elokuvasta jouduttiin leikkaamaan pois 20 minuuttia. En tosin tiedä parantaisiko se elokuvaa ollenkaan, sillä se oli ylipitkä jo muutenkin. Ja pitkäveteinen. Aikaa käytettiin väärin. Keskityttiin turhiin asioihin ja jätetiin tärkeitä juttuja näyttämättä.

En muista paljoakaan kirjasta, eli isossa osassa näistä luotan nettilähteisiin.

Eroja kirjan ja elokuvan välillä:

- ei Madgaa, se miten Katniss sai Matkijanärhi-rintakorun
- kirjassa Nälkäpeli kesti 17 päivää, elokuvassa paljon vähemmän
- mutantit. kirjassa ne ovat kuolleita tribuutteja

Kirjassa sekä Katniss että Peeta olivat todella lähellä kuolemaa. Katniss meinasi kuolla janoon ja nälkään, Peeta myrkytykseen. Kirjan lopussa Peeta yrittää uhrata itsensä Katnissin puolesta ja menettää jalkansa, elokuvassa ei. Katnissin korva ja kuulo kärsii räjähdyksessä jonka hän aiheuttaa. Kuulo korjataan myöhemmin, ja muistaakseni tällä oli rooli toisessa kirjassa, kun Katniss kuulee areenalla korjatulla korvallaan jotain... voimakentän? Peetan jalasta ja Katnissin korvasta johtuvia juttuja ei siis voida nähdä toisessa elokuvassa.

Moni ei ole tykännyt siitä miten vähän aikaa Katnissin ja Ruen suhteen kehittymiselle annettiin. Samoin suhde oli päinvastainen kuin kirjassa, Rue hoivasi Katnissia. Näytöksessäni moni itki kun Rue kuoli, ja olihan vyöhykkeen 11 kapina vaikuttavaa improvisointia. Mutta niin paljon jätettiin selittämättä. Elokuvassa ei myöskään ollut mukana leipää jonka Katniss sai kiitoksena vyöhykkeeltä 11. Miksi olisikaan ollut, kun elokuvan todellisuudessa Katniss ei ollut nälkäkuoleman partaalla? Ei sillä olisi siis ollut mitään merkitystä.

Monen mielestä Peeta on vesitetty hahmona täysin, kaikki parhaat jutut on jätetty pois. Kirjassa Katnissilla oli todellinen syy suudella Peetaa: hän tarvitsi sponsoreilta ainetta Peetan tyrmäämiseen että pääsisi hakemaan Peetalle lääkettä.

Peeta & Katniss & leipä-takauma oli todella nolo. Sitä näytettiin monta kertaa eikä monelle silti selvinnyt mitä ihmettä se tarkoitti. Kuvittelin että Katniss ja Peeta olivat leipäjutun sattuessa paljon nuorempia, mutta luulin kai sitten väärin. Tuntui vain oudolta että siinä kohtauksessa olivat nämä aikuiset näyttelijät.

Katnissin esittäjää on kehuttu paljon, mutten pysty olemaan samaa mieltä. Joissakin kohtauksissa jouduin tuntemaan myötähäpeää näyttelijän huonouden vuoksi.

Haymitchin olisi pitänyt olla kännisempi ja sekompi. En itse muista mutta joku väitti että kirjassa Haymitch tippuu lavalta tribuuttien valitsemistilaisuudessa. (en muista mitä reaping on suomeksi) No ehkä siihen kohtaan elokuvaa ei haluttu mitään komiikkaa.

Miksi pelinjärjestäjä Seneca Crane oli niin suuressa roolissa? Jotta hänen kuolemallaan olisi jotain merkitystä katsojalle? Monen muun lailla minäkin jouduin toisen kirjan alussa muistelemaan että kuka tämä Seneca olikaan, kun hänen kuolemastaan kerrottiin. Itse asiassa sekoitin hänet aluksi johonkin toiseen. Niin pienessä roolissa hän kirjassa on.

Presidentti Snow ei vaikuttanut yhtään uhkaavalta tai pelottavalta. Leppoisa vanha äijä.

Elikkä tässä on taas yksi tapaus nimeltä menetetty mahdollisuus. Tulee ihan True Blood mieleen. Kaikki ne kirjan kohtaukset mitkä olet odottanut näkeväsi... eihän niitä olekaan. Ja jos onkin niin huonoksi muutettuina.

Ja kuitenkin elokuva oli... ihan hyvä. Ei mitään valittamista, kuten huomata saattaa. Esimerkiksi Capitol ja sen asukkaat oli hienosti toteutettu. Haluan tietysti nähdä jatko-osat.


"The only character I cared about was the cat in the beginning." Ja sekin oli väärän värinen.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niin elokuvassa ei näytetty kaikkia asioita oikein, mutta niitä oli korvailtu erinlaisin tavoin. Kuten Katnissi ei meinannut kuolla nalkään ikä janoon vaikka aluksi siltä näytti --> löysi puron ja saalisti,kärsi ampiasten aiheuttamista pahoista harhoista. Katnissin kuulo ja Peetan jalka ovat kyllä huono vaje elokuvassa, mutta saa nähdä miten käy. Peetan ja Katnissin kohtaus luolassa oli mielen kiintoinen, kirjan lukeneena pystyin muuntamaan kirjan juonta elokuvaan. Katniss suuteli Peeta jotta saisi jotain ainetta että Peeta aataisiin uneneen (keitto), näin Peeta saatiin uniseksi ja kun Peeta nukahti Katniss lähti hakemaan lääkettä. Laipa takauma oli kieltämättä outo mutta itse ymmärsin sen niin että Katniss oli jonkin verran nuorempi hiustyyllin perusteella, mutta en ole ihan varma. Peetan ja Katnissin suhteesta sain sellasen käsityksen, että Katniss ei niinkään paljon pidä Peetasta, mutta ei myöskään halunnut tappaa häntä loppu vaiheissa. Ruen ja Katnissin suhde oli koskettava vaikka se muodostuikin melko nopeasti. Itse pidin elokuvasta kovasti, vaikka kaikki ei ollut kuin kirjassa.

Anonyymi kirjoitti...

Oooppps... löysin tämän sivun vasta nyt. Mutta jokatapauksessa itse en pidä elokuvasta juuri ollenkaan, koska niin paljon on jätetty pois, eivätkä kohtaukset olleet kovinkaan hyviä...
Kirjassa sanottiin (muistaakseni), että Katniss oli noin 12 tai 13 vuotias, kun Peeta heitti hänelle leivän. Eli ainakin 3 vuotta nuorempi, koska Katniss oli elokuvassa 16. Olisi ollut järkevää palkata nuoret näyttelijät tähän leipä-kohtaukseen.
Minä kävin ensiksi katsomassa ensimmäisen elokuvan ja sitten luin kaikki 3 kirjaa putkeen.
Leffassa en ihan tajunnut leipä-kohtausta. (kun en kirjaa ollut vielä lukenut) Se oli jotenkin sekava ja meni todella nopeasti.
Jajajaja 2 elokuvan virheistä en aijo puhuakkaam.