12. kesäkuuta 2014

Yöllinen paniikkikohtaus miljoona kertaa

Viime yö oli aivan hirveä. Älyttömän monta kohtausta ja vielä tosi pahoja jokainen. Varmaan pahin yö koskaan. Jokaisen kohtauksen jälkeen odottelin milloinka verisuoni katkeaa päästä ja kuolen. Oikein tunsi verisuonissa ympäri kehoa miten verenpaine on pilvissä. Syynä kohtauksille oli se että luin illalla teksti-tv:ltä että raivostuminen lisää kuolemanriskiä nousevan verenpaineen ja sydämen sykkeen takia. Samat jututhan tapahtuvat yöllisissä kohtauksissani. Tänään on todellakin huipannut..

Etsin nyt sitten netistä tietoa, yöllinen paniikkikohtaus on näköjään englanniksi nocturnal panic attack. Mielenkiintoisia juttuja löytyikin. Ongelmahan on se etten vain osaa hengittää. Että kaikenlaisia ongelmia sitä ihminen osaa kehittää itselleen, kun ei mukamas ole ns. oikeita ongelmia. Kun nukahdan unohdan hengittää...

Panic attacks during sleep: a hyperventilation-probability model
Panic attacks during sleep are a manifestation of severe chronic hyperventilation. Reductions in respiration during deep non-REM sleep lead to respiratory acidosis which triggers hyperventilatory hypocapnea and subsequent panic.

NOCTURNAL PANIC ATTACKS
Nocturnal panic attacks have been presenting as a peculiar group exhibiting a more closer relationship with the respiratory system. There may be a point to a greater irregularity of respiratory pattern during sleep in patients with panic disorder. All the cases presented a strong association with the respiratory symptoms, suggesting a direct relationship to Klein's false suffocation alarm theory. Since Klein's theory predicts that patients with panic disorder would exhibit irregular breathing patterns not only during wakefulness, but during sleep as well.

Nocturnal Panic Attacks: When Night & Fear Combine
Hyperventilation is responsible for many of the symptoms of a panic attack, and often causes panic attacks as well. So it stands to reason that those that manage to hyperventilate in their sleep may be more prone to waking up with panic attacks.  

Tarkkoja syitä yöllisille paniikkikohtauksille ei tiedetä. Mahdollisia vaihtoehtoja on hiilidioksiidin (CO2) kerääntyminen (aiheuttaen tukehtumisen tunteen) tai parasympaattisen systeemin muutokset autonomisen häiriön johdosta. 

Ei kommentteja: