2. lokakuuta 2012

Kirja: Rasvoilla parempaa terveyttä

Upea kirja ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnialta, Rasvoilla parempaa terveyttä. Yksi kirjan tärkeimmistä sanomista lienee tämä:


Laajat ja luotettavat tutkimukset antavat yhä enemmän näyttöä siitä, että runsasta rasvan käyttöä haitallisempi tekijä näyttäisi olevan kuiduttoman hiilihydraatin kuten sokerin ja valkoisen viljan käyttö. Tutkimukset antavat myös viitteitä siitä, että sydän- ja verisuoniterveydelle tällaisten tuotteiden runsas käyttö on paljon haitallisempaa kuin runsas rasvan käyttö.

Kirjassa käsitellään esimerkiksi näitä sairauksia: Reuma, fibromyalgia, nivelrikko, skitsofrenia, suolistosairaudet. Masennukseen voi auttaa kalaöljyn lisäksi folaatti. Kalaöljyä kehutaan muutenkin läpi kirjan. Jokaisen pitäisi syödä kalaöljykapseleita, erityisesti sairaiden.

Mikä rasva auttaa atooppiseen ihottumaan? Helokkiöljy voi joko parantaa tai pahentaa, kiva. Itse en ole huomannut sillä mitään vaikutusta oikeastaan mihinkään.

Hormoneille parasta on vehnänalkioöljy, joka sisältää runsaasti luonnollista e-vitamiinia. Meinasin jo tilata sitä iHerbistä mutta tarkistin onneksi ensin netistä tiettyjä juttuja. Vehnänalkioöljy voi sisältää jäämiä vehnästä ja gluteenista, eikä sitä suositella esimerkiksi keliaakikoille. Tilasin siis sen sijaan tyrniöljyä, joka on paljon kalliimpaa ja jonka taas luvataan auttavan vaikka mihin...

Kirjan mukaan tyydyttyneet rasvat lisäävät joidenkin syöpien ja dementian riskiä. Eli semmoista kivaa on minulle tiedossa, ellei ole jo.



Kirjassa on muutamia reseptejä, joista paria halusin kokeilla, karppiversioina tietysti: Porkkanamuffinit ja puolukka-pellavakeksit. Viimeksi mainittuja tein tänään ja ovat tosi hyviä.

Ei kommentteja: