26. helmikuuta 2010

Stephen King: Under the dome

Stephen Kingin uusin romaani Under the dome oli ilmestynyt jo marraskuussa eikä sitä vieläkään ollut kirjastossa. Tammikuun loppupuolella tein kirjastolle hankintatoiveen ja vain reilua viikkoa myöhemmin minulla oli kyseinen kirja kätösissäni. Aikamoisen nopeaa toimintaa. Olin aiemminkin tehnyt kirjastolle toiveen hankinnasta mutta sitä ei toteutettu.

Koska kirjasta oli jo muitakin varauksia laskeskelin että minulla on kuukausi aikaa lukea vajaa 900 sivua eli noin 30 sivua päivässä. Lopulta sain kirjan luettua melkein viikon etuajassa. Monena päivänä en lukenut yhtään mutta joinakin sitten senkin edestä. Aluksi englanniksi lukeminen oli vaivalloista ja hidasta mutta myöhemmin ei niinkään. Haluan kyllä lukea kirjan suomeksikin kunhan se sitten joskus tulevaisuudessa ilmestyy. En kadehdi suomentajan työtä. Monessa kohdassa mietin että mitenkäköhän tämäkin voidaan suomeksi sanoa. Ja mikä tulee edes olemaan kirjan suomenkielinen nimi?

En kyllä millään malttaisi odottaa Under the domesta tehtävää tv-sarjaa/elokuvaa, sellainen on (tietysti?) kehitteillä. Kuka näyttelijä esittää kutakin hahmoa, mitä juonikuvioita mukaan otetaan ja mitä jätetään pois. Kai siitä on sarja tekeillä. Pelkkä leffa ei millään riittäisi tarinan kertomiseen kunnolla.

Suosikkihahmokseni muodostui Sammy Bushey. Vähän luulen ettei hänen tarinaansa elokuvassa nähtäisi, ei se mahtuisi mukaan. Aluksi en tykännyt white trash-Sammystä yhtään, mutta sitten hänelle tapahtui hirveitä asioita. Lopulta hänen kohtalonsa sai minut itkemään.



Yritin sitten päättää mitä lukisin seuraavaksi. Netistä katsoin että kirjastossa ei ole hyllyssä Kingin pojan Joe Hillin kirjoja, joita haluaisin lukea. Tuulen viemää-kirja Rhett näytti olevan, mutta en löytänyt sitä. Missä lie hylly "rakkaus". Luulin kirjaston jo luopuneen siitä. Mutta eipä haitannut ettei löytynyt. Nimittäin sattumalta tänään palautettujen hyllyssä oli kirja, jonka olin kokonaan unohtanut. Ben Eltonin Eedenistä vikaan. Onkin outoa lukea vaihteeksi suomeksi.

Ei kommentteja: