4. maaliskuuta 2023

Tapsalla on kilpirauhasen liikatoiminta

15-vuotias Tapsa kävi viimein eläinlääkärissä ruuan oksentelun ja laihtumisen takia. Sillä diagnisoitiin kilpirauhasen liikatoiminta. T4-arvo oli 129 kun viite on alle 60. Hassua kyllä se oli ainoa sairaus jota olin Tapsalla vähäsen epäillyt, mutta vain nopealta tuntuvan sydämen sykkeen takia. Ja kilpirauhasen liikatoimintahan on pahasta sydämelle, niin kissalla kuin ihmiselläkin.

 


 

Lääkkeeksi Tapsa sai nestemäisen Apelka vet joka on aikamoista myrkkyä ja jota on tarkoitus antaa kaksi kertaa päivässä. Netin kokemusasiantuntijat tiesivät kertoa että määrätty aloitusannos 2x2,5mg on ihan liian suuri. Onneksi luin tuosta ja aloitettiin paljon pienemmällä annostuksella. Olen piilottanut lääkkeen (suolattomaan) voihin ja ainakin toistaiseksi huijaus on tepsinyt Tapsaan. Kauhulla odotan että sen suuri herkku voi ei enää kelpaakaan Tapsalle tai että sen vointi romahtaa lääkkeen sivuvaikutusten takia. Pahinta olisi jos lääke olisi pahempi kuin itse sairaus.


Kissojen kilpirauhasen liikatoimintaan on olemassa myös erikoisruokia, mutta meillä ne eivät taitaisi tulla kyseeseen koska Tapsa ei ole ainoa kissa ja söisi pakosti muitakin ruokia.


Kissan kilpirauhasen liikatoiminta tulee kalliiksi. Kontrollikäyntejä eläinlääkärillä on jopa kuukauden välein, ainakin alussa. Lääkityksen oikean annostuksen löytyminen voi olla vaikeaa ellei jopa mahdotonta.

 

Tiesin että Olle on sairas mutta että Tapsakin. :( Tapsalle on tiedossa ikäviä aikoja kun se joutuu kokemaan eläinlääkärireissun karmeuden joka kuukausi. Toivottavasti pikku sydän kestää.

 

Mutta semmoista se on kuten eräs toksisen positiivinen henkilö on todennut: kissojen ei ole tarkoitus elää näin vanhoiksi. 

 



Hyödyllisiä linkkejä:


Morro ja kilpirauhasen liikatoiminta

Kissan kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi

Ei kommentteja: