20. marraskuuta 2022

Kylymä

Ainahan minulla on ollut kylmät kädet ja jalat. Väittävät että huono ääreisverenkierto on sukuvika. Mutta jalkojeni kylmyydessä alkoi kokonaan uusi vaihe. Jalat on nyt ollu pahimmillaan niin kylmät etten meinannut pystyä nukkumaan sen takia. Ja kävellessä tuntuu kuin ne koko ajan alkaisivat juuri sulaa jäätymisen jälkeen, mutta kylminä pysyvät silti. Ei ole kovin terveellistä ettei veri kierrä jaloissa ollenkaan. 

 


 

Mistä tämä sitten johtuu? Yksi mahdollinen syy on tietysti raudanpuute, ja pitää kai toivoa että siitä on kysymys. Olen viime vuosina alkanut epäillä että minulla on voinut olla raudanpuutetta ainakin vuodesta 2005 asti, jolloin vuodin verta niin paljon niin pitkään että alkoi jo pyörryttää. Varastorautaa eli ferritiiniä minulta ei ole koskaan mitattu. Nykyään olisi saatavilla ferritiinin kotitesti, mutta se kertoo vain sen onko arvo yli vai alle 30. Raudanpuutehan voisi selittää monia oireitani, mm. viimeaikaisen kamalan hiustenlähdön, sydämentykytykset ja suorituskyvyn laskun. Kuulemma teen tanniinit estävät raudan imeytymisen sataprosenttisesti. Ja minähän juon teetä suunnilleen koko valveillaoloaikani. 


Mutta onhan mulla ollu nyt normaalia kylmempi muutenkin. Tietysti kädet, ja jopa huulet. Kämppä on kai normaalia kylmempi ja vesikin tuntuu kylmemmältä kuin aikaisemmin. Kai taloyhtiö säästää.

 

Mutta kuulemma kylmät jalat ym. voi johtua koronasta. Että minullako long covid? Ensin hiustenlähtö ja nyt tämä. Tosin hiustenlähtö on ainakin toistaiseksi loppunut, joka viittaisi siihen että sen syy EI ole raudanpuute. Ostin jo lisärautaa mutta en ole vielä aloittanut sitä. Ei kiinnosta raudan aiheuttamat vatsavaivat (oksettaa ilmankin), tulehdusten ja endon paheneminen. Oli yli viikon kurkku kipeä ja muita oireita kun jokin tauti yritti iskeä.


Mutta ei se mitään. Jos Suomessa ja maailmalla annetaan 93% tappavan Ebolan levitä niin eloonjääneistäkin selviävät vain ne omavaraiset maailmanlopun odottajat. Survival of the fittest. Walking deadin ja muiden vastaavien maailma. 3 viikon itämisaika ja ensimmäiset oireet flunssamaisia joiden aikana jo tartuttaa...

 



Ei kommentteja: