31. joulukuuta 2014

Hyvää uutta vuotta 2015



30. joulukuuta 2014

Suolitukos?

Minulle selvisi vasta viikko sitten että tietyt oireeni ovat voineet johtua suolitukoksesta. Lokakuun lopulla ne oireet viimeksi olivat: kipua, kiristävä tunne ja täyteyden tunne ylävatsalla, voi syödä vain vähän kerralla. Oliko minulla siis silloin jonkinasteinen suolitukos? Kipu ei ollut sietämätöntä enkä oksennellut, joten ei se ainakaan kovin paha tukos ollut.

Vatsan toiminta on muutenkin selkeästi huonontunut viime kuukausina, mutta enpä arvannutkaan että minulla kenties on jo ollut kaksi lievää suolitukosta. No nytpä ainakin tietää tai luulee tietävänsä mistä nuo tietyt oireet johtuvat, ja osaa kenties toimia niiden edellyttämällä tavalla.

Ostin magnesiumoksidia auttamaan mahan toiminnassa. Se ei todellakaan imeydy hyvin magnesiumina mutta toimii hyvänä ja halpana laksatiivina, kun ottaa muutaman pillerin kerralla. Ja kuulemma cokis auttaa suolitukoksiin.

Olen kai laihtunut. Aikaisemmin minulla oli jatkuvasti pohjaton nälkä, ja söin koko ajan. No nytpä ei ole enää nälkä, ja tulen toimeen paljon vähemmällä ruualla.

Viime kierron aikana tajusin miksi jotkut tappavat itsensä endometrioosikipujen vuoksi. Minun kipuni eivät todellakaan edes pahoja (vielä?) ole, mutta kun rupesin kiinnittämään asiaan huomiota niin laskin kuukauden aikana tasan yhden vatsakivuttoman päivän. Ja silloinkin kivut alkoivat taas tasan keskiyöllä...

Mutta nyt jouluna olin ihmeellisesti muutaman päivän ajan kivuton. Mitään joulufiilistä ei silti ollut, sillä ajatus vatsassani koko ajan tapahtuvasta tuhosta on hirveä. Mätänen sisältä. Enkä vain pysty kuvittelemaan esimerkiksi näkeväni seuraavaa joulua.

No tasan vuosihan siitä on kun kamalat ylävatsakipuni alkoivat, heräsin niihin silloin tapaninpäivän aamuna. Alkuvuodesta tilanne parani joka kuukausi, mutta nyt lokakuun lopulta asti on ollut vaikeaa.

27. joulukuuta 2014

Joulu kissojen kanssa

Joulupäivän aamuna oli kiva herätä kun huomasin että keittiön pöydälle jätetyn kynttiläpaketin lahjanarua oli syöty. Osa narusta oli pureskeltuna pöydällä. Kuka kissoista oli asialla, ja kuinka paljon narua päätyi massuun? Kuka kuolee? Ja kenen vika se oli että lahjanarua oli kissojen ulottuvilla? Minun.

Kissat tykkäsivät jouluruohostaan, ja lahjoistaan. Lahjat olivat kolme vanhaa lelupalloa, joita oli marinoitu kissanmintussa muutaman päivän ajan.



Joulun kunniaksi pelasin Saints Row 4:n jouluDLC:tä, How the Saints Save Christmas. Stoppi tuli taas viimeisessä tehtävässä kun en päässyt sitä läpi ensiyrittämällä. Ja medium-vaikeustason Genki holiday special epäonnistui. Aikaa oli jäljellä muutama sekunti kun heittelin viimeistä joulukuusta, ja eihän se tietysti osunut maaliin. Paineen alla olen niiin surkea. Ja peli tilttasi lopulta. Osoitti ylirasituksen merkkejä jo aikaisemmin, kun vain osa äänistä kuului.

Jouluja joskus ennen





23. joulukuuta 2014

Hyvää joulua



Syrjintäpolitiikkaa

Viime ja tänä vuonna lähettämäni joulukortit. Kissahyväntekeväisyyttä of course, mitkään muut kortit eivät kelpaa.



Tämän vuoden joulumekkoni. Edellyttäen että se istuu hyvin, en ole vielä jaksanut kokeilla päälle vaikka mekko saapui varmaan jo kuukausia sitten.




Pakkasta on luvattu liikaa (-14) joten palellun. Pitää laittaa lämpimimmät talvisaappaat, kokopitkä (pinkki) villakangastakki, ja tietysti tonttulakki. Joka tosin ei varmaan paljoa lämmitä.


Viime yönä tuli nähtyä ikkunasta kun joku erittäin känninen kännikala käveli keskellä ajotietä, autot joutuivat väistelemään. Jäiköhän auton alle tai sammuiko hankeen? Vai soittiko joku peräti hätänumeroon? Minä en, vaikka mieli teki.

Olen jo vuosia halunnut mennä kirkkoon jouluyön messuun, mutta eiköhän se jää nytkin haaveeksi. Kun bussit ei kulje niin pitäisi kävellä molempiin suuntiin. Liian kylmä.

Töissä kaikki kollegat saivat joululahjan työnantajalta mutta minä en. Kivaa syrjintää? No ei, todennäköisimmin kyseessä on unohdus. Silti vituttaa ja olisi ollut itkupotkuraivarin paikka. Mutta en aio valittaa, vaikka se lempiharrastukseni onkin. Ne kuuluisat sanat: Pitäkööt tunkkinsa.


Testissä Kuka Downton Abbeyn hahmo olet? sain tulokseksi jonkun todella tylsän harmaavarpusen.

22. joulukuuta 2014

Kehonkoostumus

Sain Katson tilaajalahjana kehonkoostumusvaa'an. Ihan hauska laite, vaikkei sen lukemiin kovin hyvin voikaan luottaa.

paino 47,5 kg
rasvaprosentti 16,3
lihasmassa 48%
kehoneste 49%
luumassa 3 kg

Kuvan ravintoainejakauma perustuu kaksi vuotta sitten (ravitsemustieteen kurssin vuoksi) pitämääni ruokapäiväkirjaan. Ei tää karppaus ainakaan mikään proteiinidieetti ole. Hiilareita tuli näköjään noin 44 grammaa päivässä, eli olen sitten sen "tason" karppi.


Kissojenkin painot pystyy tuolla vaa'alla arvioimaan kun ottaa kissan syliin vaa'alle mennessä. Pikkukissa Kali painaa alle 4 kiloa, Tapsa ja Olle molemmat noin 5 kiloa. Tapsa on läski mutta Olle isokokoisena kissana voisi painaa enemmänkin.

18. joulukuuta 2014

Joulupuu on rakennettu

Ja kaadettu kaksi kertaa. Syyllinen saattaa näkyä jossain kuvassa.




Tapsaa olisi kiinnostanut tätä aitoa valkokuusta (Picea glauca conica) enemmän muovinen pöytäkuusi josta varastin koristeet. Tapsa seurasi minua kaikkialle kun kuljin kuusi kädessäni. Kas kun muovikuusi muistuttaa rakenteeltaan lelua jota Tapsa tykkäsi syödä ja oksentaa.

Eniten harmittaa se etten ollut aikaisemmin tajunnut laittaa kissoille jouluruohoa kasvamaan. Niiden ei tarvitsisi olla epätoivoisena kuusen kimpussa jos olisi muutakin vihreää tarjolla.

17. joulukuuta 2014

Joululahjoja itselle

Halusin itselleni muutaman kosmetiikkalahjapakkauksen iHerbistä. Ehdoton suosikkini vartalon kosteusvoiteissa on Deep Steepin Grapefruit Bergamot, en enää mitään muuta haluaisikaan käyttää. Tilasin nyt setin jossa on kosteusvoiteen lisäksi 'body mist'.


Valitettavasti toinen, kolmen tuotteen lahjasetti ei ole ollut varastossa kuukausiin niin en voinut tilata sitä. Aikaisemmin sivuilla oli päivämäärä milloin tämä tuote muka on saapumassa varastoon. Päivä siirtyi aina vain myöhemmäksi ja viime viikkoina sitä ei ole ollut ollenkaan. Tuleekohan tätä varastoon enää koskaan?


Piti sitten tyytyä pariin Weledan settiin. Vartalovoiteita ja -öljyjä. Näissä Weledan tuotteissa on jo aiemmin ollut semmoinen ongelma etten ole tykännyt monenkaan tuoksusta.

16. joulukuuta 2014

Kotona Kostoa katsomassa

Viime viikolla pääsin Kostossa kolmannen kauden puoliväliin asti, eli olen viimein nähnyt suunnilleen koko sarjan. Tiedän nyt kaiken mutta en todellakaan ymmärrä kaikkea.

Myös Prison Breakin Michael Scofieldilla oli suunnitelma, the plan. Hänen laillaan Koston Emily Thorne on traaginen hahmo joka on toimillaan aiheuttanut välillisesti monien ihmisten kuoleman. Amanda, Declan, Aiden... ja uusinta uhria en tässä paljasta sillä sitä jaksoa ei ole vielä Suomen televisiossa näytetty.

Miten Kosto voi päättyä? Kuten PB:n Michaelille, ei Emilyllekään voi olla olemassa onnellista loppua. Michael ei ansainnut sitä eikä Emilykään. Michael ei olisi voinut elää tekojensa seurausten kanssa. Toivoin Michaelin kuolemaa, ja sain mitä halusin. Tosin ihan väärällä tavalla.

Toivonko siis Koston päättyvän Emilyn kuolemaan? Mutta ansaitseeko kukaan muukaan hahmo tässä sarjassa onnellista loppua? Miten kauan Kosto voi enää ylipäänsä jatkua? Tuleeko vielä viides kausi? On aina yhtä surullista kun sarjoja pitkitetään yli tarinansa luonnollisen elinkaaren.


Vielä pitäisi jaksaa jatkaa Kosto-fanivideoni tekemistä. Ensimmäisessä luonnoksessa oli tapahtumia vain ensimmäiseltä ja neljänneltä kaudelta. Eli nyt pitäisi lisätä toista ja kolmatta kautta. Onkin ollut vaikeaa saada koneelleni mahdutettua noita Koston jaksoja, olen joutunut poistamaan kaikenlaista. (kiintolevy vaivaiset 149 gigaa) Todellakin tarvitsisin uuden koneen. Koneen toiminta huononee ja hidastuu aina iltaa kohden. Ei vanha vaan enää jaksa.

15. joulukuuta 2014

Työ-öiden iloja

Parin työvuoron jälkeen voin taas todeta että mielestäni tietynlaisilla ihmisillä ei pitäisi olla mitään oikeutta elää. Jos olet ilkeä, lakia noudattamaton, varasteleva luuseri... niin ladon takana on kyllä tilaa. Mitä vanhemmaksi tulen sitä suvaitsemattomammin suhtaudun kaikkeen paskaan ja idiootteihin. Vanhemmiten minusta on tullut rasistikin, ihan vain omakohtaisten kokemusten takia. Tosin olen ihmisvihaaja muutenkin joten mitäpä pienistä.


Ja kokonaan toinen asia: Tämä Suomenmaa on täysin paska paikka, koska dementoituneet mummelit joutuvat asumaan kotonaan vaikka eivät siellä pärjää.

Haluaisinpa tietää mikä on pakkasraja jolloin ulos kylmään sammuneelle juopolle pitää soittaa ambulanssi? Milloin iskee hypotermia? Kovalla pakkasella tietysti, ja lumessa. Mutta entäs nollakelillä ja rapun katoksessa? En voi muutenkaan tajuta tai hyväksyä sitä että jonkun ihmisen henkikulta olisi minun vastuullani. Pienikokoisena naisihmisenä en tosiaankaan halua mennä yrittämään juoppojen hereille potkimista. Nehän saattavat virottuaan vaikka käydä päälle.


11. joulukuuta 2014

Vesivahinko

Viime viikon tiistaina Citymarketiin lähtiessä huomasin että rapun katosta valuu kunnolla vettä. Tajusin jopa siis minäkin idiootti että jotain on pahasti vialla. Kun tulin kotiin Sittarista törmäsin naapuriin joka kertoi mitä oli tapahtunut: Vesivahinko ensimmäisen kerroksen asunnossa, keittiön viemäri tukossa.

Asumme pari kerrosta ylempänä samassa linjassa, ja meillähän ei keittiön viemäri vetänyt kunnolla jokin aika sitten. Ensimmäisen kerroksen asunnossa ei asu kukaan, joten siellä viemäriputki pääsi tukkeutumaan kokonaan ilman että kukaan huomasi mitään.

Miten paljon vettä asunnossa pitää olla että se tulee lattiasta läpi? Siis kaikki meidänkin tiskialtaaseen lasketut vedet ovat päätyneet sinne alemman asunnon lattialle.

Joululahjat on paketoitu, hyvissä ajoin. Olen ollut tämän viikon yksin kotona niin piti käyttää tilaisuus hyväksi. Lahjan saajia ei ole montaa. Ihme kyllä kissat häiritsivät paketointia todella vähän, olivat kaikki untenmailla. Mutta sitten Olle heräsi ja oli erityisen kiinnostunut lahjanarusta, jota 'jouduin' yhteen pakettiin laittamaan. Yleensä en narua laita enkä muutenkaan hienostele. Minulle riittää että lahja on piilossa paperissa ja that's it, kiitti mulle riitti?


Maanantaina tein taas rankan shoppailureissun: Kontti, Kolmisoppi, Jysk, kirppari, Prisma. Kontissa olisi ollut Ruokavallankumous neljällä eurolla, mutta jätinpä ostamatta sillä olisin vain antanut sen törkeästi lahjaksi äidille. Kolmisopessa kävin Kodin1:n loppuunmyynnissä. En tiedä miten kauan se vielä on auki, mutta ainakin nyt vielä lähes kaikki tuotteet olivat normaalihintaisia eivätkä alennuksessa. Enkä löytänyt haluamaani tarjoustuotetta, Pyrexin lasivuokia.

Olen alkanut tajuta että minulla on varmaan olkapäässä jokin rasitusvamma. Välillä iskee sietämätön kipu, ja usein kättä ei pysty nostamaan kovin korkealle. Kipukohtauksia oli jo vuosia sitten, mutta nyt on useammin. Niin, kaipa se voisi olla myös palleaendosta johtuvaa, mutten oikein tiedä millainen siihen kuuluva 'hartiapisto' on.

10. joulukuuta 2014

Saku Koivun sisu

Kanadassa on tehty dokumentti Saku Koivusta. Suomalaisiahan kiinnostaa aina vaan joku nevö höörd-Selänne. Dokkarissa puhutaan lähinnä englantia ja suomea. Ihan turha toivo että tämä saataisiin Suomen televisioon?


Sisu: le courage d'un capitaine, osa 1
(loput osat voi hakea sivustolta hakusanalla sisu)


Piti ihan katsoa tänä vuonna linnan juhlat, kun Saku oli niissä ensimmäistä kertaa. Tosin mahdollisen haastattelun missasin kun piti katsoa Kova laki. (Ja ylivoimaisesti paras mekko oli Jenni Haukiolla, se vaaleansininen ihanuus kelpaisi minullekin.)


9. joulukuuta 2014

Kela myönsi virheensä

"Olemme hyväksyneet kaikki vaatimuksesi." Mutta eipä siitä mitään todellista hyötyä ole.

Viime viikon tiistaina/keskiviikkona Kelalta taas soiteltiin molemmille. Tekivät asumistuesta uuden päätöksen kun aikaisempaan oli virheellisesti laitettu avopuolisolle tuloiksi työmarkkinatuki. 15 euron sijaan tulottoman avopuolisoni asumistuki onkin nyt peräti 55€ kuukaudessa.

Tuen pienuus johtuu tulevista, ensi vuoden tuloista. Kelalta se ennustaminen onnistuu hyvin? Harmi vaan että ne ensi vuoden mahdolliset tulot eivät lämmitä näin marras- ja joulukuussa.

En silti ymmärrä miksi avopuoliso saa asumistukea vain 55 euroa. Minun tuloni ovat noin kaksi kertaa isommat kuin hänen oletetut tulevat tulonsa, ja sain asumistukea yksinäni sentään 91 euroa kuussa.